Το θήλωμα είναι ένα μικρό ογκίδιο του δέρματος που συχνά αποκαλείται από τον κόσμο ως «κρεατοελιά».

Προεξέχει από το δέρμα είτε με πλατιά βάση,είτε συγκρατείται από έναν πολύ λεπτό μίσχο και έχει το χρώμα του δέρματος, συνήθως όμως είναι πιο σκούρο. Οφείλεται στον ιό HPV (Ηuman Papiloma Virus),έχει κληρονομική συνιστώσα και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στον άνθρωπο, παρά μόνο αισθητικό. Το μέγεθός τους ποικίλει από πολύ μικρό έως το μέγεθος ενός μπιζελιού.

Τα θηλώματα  εμφανίζονται πιο συχνά σε σημεία τριβής του σώματος με τα ρούχα δηλαδή  στις μασχάλες, στον λαιμό, στο στήθος, στην πλάτη και στη γραμμή του στηθόδεσμου. Επίσης, γύρω από τα μάτια και σε άλλα σημεία του σώματος με πτυχώσεις.

Τα θηλώματα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και αυξάνουν συνεχώς σε αριθμό. Εκδηλώνονται πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στους παχύσαρκους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο μίσχος αποκόπτεται και τα θηλώματα πέφτουν αυτόματα.Άλλες φορές εμφανίζοντα πιο μελαγχρωματικά εάν πιεστούν και σταματήσει η αιμάτωσή τους.

Η επίσκεψη στον δερματολόγο για τα θηλώματα πρέπει να γίνεται ώστε:

  • Να διευκρινιστεί ότι όντως πρόκειται για θηλώματα και όχι για οποιαδήποτε άλλη βλάβη (π.χ σπίλος, ακροχόρδονας). Ιδιαίτερα εάν οι βλάβες εμφανιστούν επάνω στα γεννητικά όργανα ή στην πέριξ περιοχή σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων, θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης κονδυλωμάτων που χρειάζονται συστηματική θεραπεία.
  • Εάν προκαλούν αισθητικό ή και λειτουργικό πρόβλημα καθώς πολλαπλασιάζονται (π.χ θήλωμα στο μάτι) να αφαιρούνται .

Η θεραπεία των θηλωμάτων είναι πολύ εύκολη. Η αφαίρεση τους μπορεί να διενεργηθεί με εκτομή, laser, διαθερμία, ή κρυοθεραπεία. Μετά την αφαίρεση δεν μένουν ουλές.