Η ροδόχρους νόσος είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλει κυρίως άτομα 30-50 ετών, έχει εξάρσεις και υφέσεις και ιδιαίτερα προτιμά τις γυναίκες.

Άτομα με ροδόχρου νόσο εμφανίζουν χαρακτηριστικές «κοκκινίλες» στο πρόσωπο με περιοδικό χαρακτήρα(έρχονται και φεύγουν),που πυροδοτούνται από συγκεκριμένες αιτίες. Συχνά αναφέρονται ως  «κοκκινίλα της ντροπής».

Η ροδόχρους νόσος πυροδοτείται κυρίως από την ηλιακή έκθεση, το άγχος, το αλκοόλ,τη θερμότητα,το πικάντικο φαγητό και άλλους εξωγενείς παράγοντες.

Η ροδόχρους νόσος παρουσιάζει τις τέσσερις κάτωθι μορφές:

  • Yπότυπος Ι (ερυθηματοτηλεαγγειακτατική μορφή): η χαρακτηριστική «κοκκινίλα» του προσώπου με πολλές ευρυαγγείες και περιοδικές εξάρσεις(flashing).
  • Υπότυπος ΙΙ (βλατιδοφλυκατινώδης μορφή): μοιάζει πολύ με την κοινή ακμή με ανάπτυξη βλατίδων με πύον(σπυράκια) κυρίως κεντροπροσωπικά(ροδόχρους ακμή).
  • Υπότυπος ΙΙΙ (φυματώδης ροδόχρους): δημιουργούνται έντονες υπερπλασίες σμηγματογόνων αδένων(φύματα) σε μύτη, σαγόνι και πηγούνι με σοβαρή αισθητική διαταραχή του προσώπου.
  • Υπότυπος IV (οφθαλμική ροδόχρους): αφορά κυρίως την προσβολή των οφθαλμών με έντονη ερυθρότητα.

Ο δερματολόγος αναλόγως του ασθενούς και των συμπτωμάτων του, θα αποφασίσει εάν θα δώσει αντιβίωση, άλλα εξειδικευμένα φάρμακα ή θα κάνει χρήση λέιζερ.