Νόσος Bowen

Η νόσος Bowen αποτελεί μία μορφή ενδοεπιδερμιδικού ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (in situ) και θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς πρόκειται για προκαρκινική βλάβη.

Εάν η νόσος Bowen δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα υπάρχει πιθανότητα 3-5% μετάπτωσης σε διηθητικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα(SCC).

Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα άνω των 60 ετών και πιο συχνά σε γυναίκες.

Εκδηλώνεται με μονήρεις ή πολλαπλές, καφέ ή κοκκινωπές πλάκες με σαφή όρια. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα και συχνότερα σε περιοχές με χρόνια έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία. Η τυπική πλάκα έχει σαφή όρια, είναι ελαφρώς επηρμένη, φολιδωτή και ελαφρώς πεπαχυσμένη.

Η διάγνωση γίνεται από τον Δερματολόγο και η θεραπεία περιλαμβάνει την ολική καταστροφή της πλάκας με διαθερμοπηξία, κρυοθεραπεία ή την αφαιρεση με  laser. Ενίοτε μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ουσιές με ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες όπως η ιμικουιμόδη 5% και η 5-φθοριοουρακίλη. Η αφαίρεση και η κάλυψη με δερματικά μοσχεύματα αποτελεί λύση για τις βλάβες σε μεγάλες επιφάνειες πλακών και σε περίπτωση που έχουν ήδη υποστεί κακοήθη εξαλλαγή και πρέπει να γίνει αφαίρεση μεγαλύτερου τμήματος ώστε να εξασφαλιστούν υγιή χειρουργικά όρια.

Νόσος  Querayt

Η ερυθροπλακία του Queyrat είναι ίδια με τη νόσο Bowen κλινικά και ιστολογικά αλλά εμφανίζεται αποκλειστικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (βάλανο του πέους).

H νόσος Querayt προσβάλλει συνήθως άνδρες άνω των 50 ετών και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών,δεν έχει υποστεί περιτομή.

Οι βλάβες εμφανίζονται ως κόκκινες, βελούδινες στην υφή , υγρές, ελαφρώς επηρμένες πλάκες στην περιοχή της βαλάνου. Η θεραπεία είναι όμοια με αυτή της νόσου Bowen.

Χρησιμοποιούνται δηλαδή ουσίες όπως η ιμικουιμόδη και η 5-FU,αλλά και θεραπευτικές πρακτικές όπως η διαθερμοπηξία, η κρυοχειρουργική και το CO2 laser.

Η νόσος Queyrat πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα καθώς ο κίνδυνος ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος(SCC) κυμαίνεται μεταξύ 10-33% γι αυτούς που δεν λαμβάνουν κανένα είδος θεραπείας.