Ως κυτταρίτιδα χαρακτηρίζεται η ανώμαλη συσσώρευση λίπους και η κατακράτηση υγρών ανάμεσα στο δέρμα και τον συνδετικό ιστό που βρίσκεται κάτω από αυτό. Η ανομοιόμορφη κατανομής του λίπους που συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, δημιουργεί στην επιφάνειά του,όψη «φλοιού πορτοκαλιού». Διαφέρει από την αύξηση του τοπικού λίπους, διότι κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανίζουν και άτομα με πολύ χαμηλό βάρος.

Η κυτταρίτιδα προκαλείται λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης και λεμφικής παροχέτευσης. Η ανομοιογενής εναπόθεση λίπους, νερού και τοξινών οδηγεί σε αύξηση του όγκου των λιποκυττάρων. Η κακή τοπική αιμάτωση και η μείωση της οξυγόνωσης του ιστού, μειώνουν την ελαστικότητα του δέρματος το οποίο σταδιακά γίνεται ινώδες και τραχύ.

Η κυτταρίτιδα είναι γένους θηλυκού, ιδιαίτερα στις γυναίκες «μεσογειακού τύπου». Στην εμφάνισή της παίζει ρόλο εκτός από το φύλο, η κληρονομικότητα, η ορμονική διαταραχή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Ενοχοποιείται επίσης η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα,η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή , η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κ.α

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στα περισσότερα μέρη του σώματος.Ο Δερματολόγος μπορεί να συστήσει και να εφαρμόσει σύγχρονες θεραπείες αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας, όπως είναι η κρυολιπόλυση-λιπογλυπτική-μεσοθεραπεία.