Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι μια οξεία δερματοπάθεια αγνώστου αιτιολογίας(τελευταία ενοχοποιούνται ωστόσο οι ανθρώπινοι ερπητοιοί HHV-6 και HHV-7). Υποχωρεί αυτόματα εντός 4-6 εβδομάδων και δεν αφήνει σημάδια. Η ροδόχρους πιτυρίαση εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες των 10-35 ετών.

Η δερματοπάθεια εκδηλώνεται σε δύο φάσεις. Ξεκινά με μια μεγάλη ροδόχροη στρογγυλή πλάκα, συνήθως στο στήθος ή στη πλάτη που ονομάζεται «μητρική» πλάκα. Το κέντρο της πλάκας καλύπτεται από λεπτή απολέπιση.

Μετά την εμφάνιση της «μητρικής πλάκας» εμφανίζεται το δευτερογενές εξάνθημα που αποτελείται από πλάκες που μοιάζουν με την μητρική αλλά είναι μικρότερες σε μέγεθος. Εμφανίζονται κυρίως στην πλάτη ή στο στέρνο και λιγότερο συχνά στα χέρια, πόδια και λαιμό.Ο κνησμός (φαγούρα) σε κάποιες περιπτώσεις είναι εμφανής και μπορεί να επιδεινωθεί με τον ιδρώτα και τον ερεθισμό ( τρίψιμο).Ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί.Η εμφάνιση ενός εξανθήματος που «απλώνει», θορυβεί τον ασθενή.

Ο Δερματολόγος θα διενεργήσει εύκολα τη διάγνωση αποκλείοντας άλλες νόσους και θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή.