Υπεριδρωσία είναι η διαταραχή της υπερβολικής εφίδρωσης που σχετίζεται με τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες.

Χαρακτηρίζεται ως εστιακή, όταν εμφανίζεται στα άκρα, στις μασχάλες, στη βουβωνική περιοχή και στο κεφάλι.

Όταν ιδρώνει όλο το σώμα τότε πρόκειται για γενικευμένη υπεριδρωσία, η οποία πρέπει να διερευνηθεί διότι μπορεί να υποκρύπτει άλλη πάθηση

Υπάρχει επίσης, η πρωτοπαθής υπεριδρωσία που συνδέεται με την κληρονομικότητα και οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία ιδιαίτερα όταν είναι καθολική ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, εμφανίζεται συνήθως μετά τα 25 έτη και πρέπει να διερευνηθεί καθώς τα αίτιά της μπορεί να αφορούν σοβαρή πάθηση του οργανισμού.

Θεραπεία της υπεριδρωσίας

Η υπεριδρωσία αντιμετωπίζεται πλέον εύκολα εάν διαλευκανθούν από τον δερματολόγο, τα αίτια που την προκαλούν.

Σε περίπτωση εστιασμένης υπεριδρωσίας ο δερματολόγος μπορεί να χορηγήσει μεταλλικά άλατα και άλατα αλουμινίου σε ειδικά αντιδρωσικά προιόντα που αποφράσσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και μειώνουν την παραγωγή ιδρώτα.

Μπορεί επίσης να χορηγηθούν αντιχολινεργικά φάρμακα από του στόματος αλλά με ιδιαίτερη προσοχή, λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών.

Τέλος τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά αποτελέσματα έχει η τοπική χορήγηση της βοτουλονικής τοξίνης(botox). Με τη δοκιμασία Minor (αμύλου-ιωδίου) ο δερματολόγος προσδιορίζει ακριβώς τη δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων και με μικρές ενδοδερμικές εγχύσεις botox διακόπτει τη νεύρωση των ιδρωτοποιών αδένων και την υπερβολική εφίδρωση. Πρόκειται για ανώδυνη θεραπεία που τα αποτελέσματά της διαρκούν έως 6 μήνες. Θεωρείται ιδανική μέθοδος για την θεραπεία της υπεριδρωσίας των παλαμών και των πελμάτων.