Η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι της ψώρας. Χαρακτηρίζεται από έντονο και βασανιστικό κνησμό(ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες)και αποκεφαλισμένες βλατίδες κορμού και άκρων (μικρά κόκκινα εξογκώματα σαν τσιμπήματα εντόμων, φουσκάλες με υγρό στα βρέφη και οζίδια στους ενήλικες). Τα εξανθήματα εμφανίζονται κατά προτίμηση στα δάκτυλα, στους αγκώνες, στα γόνατα, στους καρπούς, στις μασχάλες, στους γλουτούς, στο στήθος και στα γενετικά όργανα.

Η νόσος είναι πιο συχνή τους χειμερινούς μήνες.

Η ψώρα επειδή μεταδίδεται εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, αποτελεί νόσο που εξαπλώνεται παγκόσμια. Αφορά ανθρώπους όλων των ηλικιών, των φύλων και των κοινωνικών επιπέδων. Προσβάλει κυρίως νοσηλευόμενους,υγειονομικούς, τροφίμους και εργαζόμενους σε ιδρύματα.

Ο δερματολόγος μετά τη διάγνωση της πάθησης θα χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή για την εκρίζωση του ακάρεος. Η νόσος λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της πολλές φορές απαιτεί την απομόνωση του ασθενούς, ενώ την προτεινόμενη θεραπεία πρέπει να ακολουθήσουν και τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με τον πάσχοντα.

Ειδική μορφή αποτελεί η νορβηγική ψώρα με ακόμα μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και τροποποιημένη κλινική εικόνα, ενώ απαιτεί και διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση.