Ο σκληρός και ατροφικός λειχήνας είναι μια χρόνια και ατροφική πάθηση της πρωκτογεννητικής χώρας.

Ως επί το πλείστον,εμφανίζεται στα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών αλλά κάποιες φορές εμφανίζεται και εξωγεννητικά όπως στη ράχη, στις μασχάλες και στην περιομφαλική περιοχή.

Κλινικά εμφανίζεται μια λευκωπή (σαν χρώμα μαργαριταριού), ατροφική πλάκα που είναι ή τελείως ασυμπτωματική ή συνοδεύεται από πόνο και κνησμό (φαγούρα).

Η νόσος στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει φίμωση (αδυναμία έλξης της ακροποσθίας-πετσάκι). Η νόσος επηρρεάζει κατά πολύ τη σεξουαλική ζώη ανδρών και γυναικών,καθώς εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μειώνει κατά πολύ την αισθητικότητα στις προσβεβλημένες περιοχές.

Οι ασθενείς πρέπει επίσης να παρακολουθούνται τακτικά λόγω μικρής πιθανότητας εξαλλάγης της βλάβης σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα(5%).

Η θεραπεία του σκληρού και ατροφικού λειχήνα περιλαμβάνει τοπικά ισχυρά κορτικοστεροειδή, αναστολείς καλσινευρίνης και συνδυασμό των δύο. Στους άνδρες εάν παρατηρείται φίμωση πρέπει να διενεργείται περιτομή που βελτιώνει κατά πολύ την κατάσταση. Η τακτική παρακολούθηση από Δερματολόγο κρίνεται αναγκαία.