Η δερματοφυτία του τριχωτού της κεφαλής (Tinea capitis) αποτελεί τη συνηθέστερη μυκητιασική λοίμωξη στο τριχωτό της κεφαλής, η οποία προκαλείται από δερματοφυτικά είδη. Εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία και πολύ σπάνια σε ενήλικες.

Τα δερματόφυτα αποτελούν τους συχνότερους μύκητες που μολύνουν τον άνθρωπο. Οι μύκητες αυτοί, τρέφονται με την κερατίνη και για αυτό το λόγο προσβάλλουν περιοχές του ανθρώπου πλούσιες σε κερατίνη όπως είναι οι τρίχες, τα νύχια και η επιδερμίδα.Ανάλογα με τον τρόπο μετάδοσης, τα δερματόφυτα διακρίνονται σε ανθρωπόφιλα, ζωόφιλα και γεώφιλα.

Η δερματοφυτία του τριχωτού της κεφαλής παρατηρείται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 3-9 χρονών και στην περιοχή της Ελλάδας σε ποσοστό 85% προκαλείται από τον μύκητα Μ. Canis.

Ανάλογα με την προσβολή ή μη του στελέχους της τρίχας στην κεφαλή , οι δερματοφυτίες διακρίνονται σε ενδότριχες λοιμώξεις,εξώτριχες λοιμώξεις και τύπου άχωρα. Επίσης, ανάλογα με τη βαρύτητα της φλεγμονής που προκαλούν, διακρίνονται σε επιπολής ( επιφανειακές) ή εν τω βάθει φλεγμονές.

H μετάδοση των μυκητιάσεων του τριχωτού της κεφαλής, γίνεται με άμεση ή έμμεση επαφή με ανθρώπους ή με ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου ή μετά από χρήση μολυσμένων αντικειμένων (είδη κομμωτικής, ρουχισμός, κλινοσκεπάσματα, κ.ά.). H νόσος εξαπλώνεται ταχέως μεταξύ των μελών της οικογένειας και των μαθητών των σχολείων.

Διάγνωση και θεραπεία

Ο Δερματολόγος είναι ο ειδικός που μπορεί να επιβεβαιώσει εάν πρόκειται για δερματοφυτία τριχωτού,σμηγματορροική δερματίτιδα, ψωρίαση, γυροειδή αλωπεκία ή μικροβιακή θυλακίτιδα του τριχωτού που έχουν παρόμοιες εκδηλώσεις.

Μετά την κλινική εξέταση, θα γίνει λήψη υλικού για  άμεση μικροσκόπηση και καλλιέργεια στο εργαστήριο, για την ταυτοποίηση των μυκήτων. Προκειμένου η θεραπεία να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη ανάλογα με την ηλικία του ασθενή και τα εργαστηριακά ευρήματα.

Στην δερματοφυτία τριχωτού, η θεραπεία είναι συστηματική. Επίσης, δίνονται οδηγίες για την αποφυγή της λοίμωξης στο οικογενειακό περιβάλλον.