Μολυσματική τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος είναι ιογενής λοίμωξη του δέρματος που εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες. Oφείλεται στον ιό MCV(ιός της μολυσματικής τερμίνθου),ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός ιός και προσβάλει τα κύτταρα της επιδερμίδας. Η νόσος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, αλλά πολύ εύκολα και με αυτοενοφθαλμισμό (μεταφορά του ιού δηλαδή σε άλλα σημεία του σώματος με απλή δερματική επαφή π.χ με τα χέρια, πετσέτες κτλ)

Εκδηλώνεται με θολωτές, ημισφαιρικές, βλατίδες (σπυράκια) που φέρουν λευκό ή υποκίτρινο περιεχόμενο και έχουν ομφαλωτό κέντρο. Το περιεχόμενο αυτό αντιστοιχεί στα σωματίδια του ιού που έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι βλάβες βρίσκονται  συνήθως γύρω από τα γεννητικά όργανα, στην περιοχή του πρωκτού, στο εσωτερικό των μηρών και στην κοιλιά. Στα παιδιά πολύ συχνά εμφανίζονται και στο πρόσωπο.

Ο ιός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και κάθε υπόνοια βλάβης πρέπει να εξετάζεται απ τον Δερματολόγιο για να ταυτοποιηθεί και εν συνεχεία να θεραπευθεί. Η χρήση προφυλακτικού δεν θεωρείται ικανοποιητικός τρόπος προστασίας, καθώς δεν καλύπτει την περιγεννητική περιοχή ανδρών και γυναικών,γι΄αυτό και συνιστάται η αποφυγή της ερωτικής επαφής με άτομα που έχουν μολυνθεί έως ότου θεραπευθούν πλήρως.

Η θεραπεία της μολυσματικής τερμίνθου γίνεται από τον Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο και περιλαμβάνει:

  • Σύνθλιψη δια λαβίδας της βλάβης για απομάκρυνση του περιεχομένου της και επακόλουθη επάλειψη της με βάμμα ιωδίου.
  • Κρυοθεραπεία
  • Διαθερμοπηξία
  • C02 laser