Αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP – Platelet Rich Plasma), αποτελούν εφαρμογή της σύγχρονης βιολογικής θεραπείας  και στην Αισθητική Δερματολογία. Χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο, γύρω από τα μάτια, στον λαιμό, στο ντεκολτέ, στα χέρια και στο τριχωτό της κεφαλής για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Προσφέρουν στο δέρμα αναζωογόνηση, ενυδάτωση, σύσφιξη, κάλυψη σε μικρές ρυτίδες, μαύρους κύκλους και σακούλες ματιών, μείωση των ουλών και των ραγάδων.

Η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με botox, υαλουρονικό οξύ και laser, για ακόμη καλύτερο αθροιστικά, αποτέλεσμα.

Τι είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP, είναι η θεραπεία που χρησιμοποιεί κύτταρα από το ίδιο το αίμα μας, για την ανάπλαση των ιστών με φυσικό τρόπο, χωρίς να εμπεριέχει κινδύνους αλλεργίας ή υπερευαισθησίας.

Μία από τις ιδιότητες των αιμοπεταλίων του αίματος είναι να συμμετέχουν στην επιδιόρθωση των βλαβών που συντελούνται στον οργανισμό, εκκρίνοντας περισσότερα από 800 είδη βιοενεργών πρωτεϊνών και αυξητικών παραγόντων. Για την αυτόλογη μεσοθεραπεία, λαμβάνονται από τον ασθενή μόνο 10 cc  αίματος σε ειδικό φυαλλίδιο που περιέχει αντιπηκτική ουσία. Το αίμα φυγοκεντρείται σε ειδική φυγόκεντρο προκειμένου να διαχωριστούν τα συστατικά του αίματος, σε πλάσμα, αιμοπετάλια,λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια.Το πλάσμα με τους αυξητικούς παράγοντες μένει στο επάνω μέρος του σωλήνα και τα υπόλοιπα έμορφα συστατικά του αίματος,τα οποία δεν αξιοποιούνται για τη συγκεκριμένη χρήση, στο κάτω μέρος του.

Το πλάσμα και οι αυξητικοί παράγοντες συλλέγονται με μία σύριγγα. Με την προσθήκη διαλύματος νουκλεοτιδίων (DNA activator) και ιόντων ασβεστίου, εγχύονται με πολλαπλές ενέσεις εντός του χορίου του δέρματος και σε όλη την έκταση της υπό θεραπεία περιοχής. Οι αυξητικοί παράγοντες από τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες (όπως οι VEGF, FGF, PDGF, IGF, EGF), οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά την κυτταρική ανάπτυξη, την αγγειογένεση και  την αναγέννηση του κολλαγόνου συμβάλλοντας έτσι στη διόρθωση των δραστηριοτήτων των μελανοκυττάρων, στην παραγωγή υαλουρονικού οξέος από τον ίδιο τον οργανισμό, στην επαναδόμηση της υγείας του δέρματος και στην ενυδάτωσή του.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και εντυπωσιακό, η διαδικασία ανώδυνη, απλή και ταχεία. Διενεργείται στο Ιατρείο,χωρίς εμφανή σημάδια αποτρεπτικά για την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα. Τα αποτελέσματα της θεραπείας γίνονται αντιληπτά 2-3 εβδομάδες μετά την πρώτη εφαρμογή.

Η συνιστώμενη μεθοδολογία είτε για δερμοανάπλαση είτε για αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, είναι δύο εφαρμογές ανά μήνα και μία επαναληπτική θεραπεία ανάλογα με το βαθμό αντίδρασης του δέρματος 4-6 μήνες μετά. Τα αποτελέσματά της διαρκούν 6-12 μήνες ή και περισσότερο, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου.

Η θεραπεία αντενδείκνυται σε περίοδο κύησης και γαλουχίας. Επίσης σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος, σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, σε αιματολογικά νοσήματα, σε δυσλειτουργίες των αιμοπεταλίων, σε αντιπηκτική θεραπεία, σε χρόνια ηπατικά νοσήματα, σε ηπατίτιδα και σε βαριά αυτοάνοσα νοσήματα.