Οι δερματικές κηλίδες που φέρουν τα νεογνά κατά τη γέννησή τους ή και στις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, φέρουν τη γενική ονομασία «σημάδια εκ γενετής». Τα σημάδια αυτά είναι πολύ συνηθισμένα, τα περισσότερα δεν προκαλούν προβλήματα, πολλά εξαλείφονται και δεν χρειάζονται θεραπεία. Πρέπει όμως να αξιολογηθούν με κλινική εξέταση από τον Δερματολόγο, ο οποίος θα τεκμηριώσει σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται για λόγους πρόληψης, κάποια διαγνωστικού ή επεμβατικού χαρακτήρα πράξη, καθώς και η εφαρμογή laser για αισθητικούς λόγους και σε ποια ηλικία.

Συνηθισμένα «σημάδια εκ γενετής» είναι τα βρεφικά αιμαγγειώματα,οι τριχοειδικές δυσπλασίες,οι φλεβικές δυσπλασίες και οι λεμφικές δυσπλασίες.

Οι τριχοειδικές δυσπλασίες είναι οι συχνότερες αγγειακές δυσπλασίες και περιλαμβάνουν :

  • Tα ομαλά αιμαγγειώματα
  • Το σύνδρομο Sturge-Weber
  • Την κληρονομική αιμορραγική τηλεαγγειεκτασία(Weber-Osler-Rendu)

Τα ομαλά αιμαγγειώματα είναι αγγειακές βλάβες χαμηλής ροής αίματος και είναι αρκετά συνηθισμένες.Εμφανίζονται συνήθως κατά τη γέννηση ως ρόδινες(κόκκινες) κηλίδες στο πρόσωπο ακολουθώντας την κατανομή του τρίδυμου νεύρου(V1,V2,V3).

Πρέπει να διαχωρίζονται κλινικά από τη σολομοειδή κηλίδα(salmon patche) που έιναι ερυθρή κηλίδα που εμφανίζεται στο 40-70% των νεογνών στον αυχένα,στα βλέφαρα και ανάμεσα στα μάτια.Με την πάροδο του χρόνου η σολομοειδής κηλίδα υποχωρεί και αν επιμείνει συνήθως αφορά την περιοχή του αυχένα,όπου και παραμένει εφ΄όρου ζωής.

Σε αντίθεση με τη σολομοειδή κηλίδα που συνήθως υποστρέφει,τα ομαλά αιμαγγειώματα δεν υποχωρούν,παραμένουν δια βίου και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι το παλμικό laser χρωστικής(pulsed dye laser).Όσο πιο νωρίς στην παιδική ηλικία εφαρμόζεται το laser τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει με  υποστροφή των βλαβών.

Κηλίδες με ανοιχτό καφέ χρώμα (καφεγαλακτόχροες) είναι πολύ κοινές και δεν χρειάζονται θεραπεία εκτός εάν είναι περισσότερες από 6, οπότε ελέγχεται εάν σχετίζονται με νευροϊνωμάτωση ή άλλες συγγενείς παθήσεις.

Οι μεγάλες, σκουρόχρωμες κηλίδες που καλύπτουν εκτεταμένες επιφάνειες στο κεφάλι ή στο σώμα, χαρακτηρίζονται ως συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι και πρέπει να βρίσκονται υπό παρακολούθηση διότι υπάρχει πιθανότητα εξαλλαγής τους στην ενήλικη ζωή.

Οι μεγάλες μπλε ή γκρίζου χρώματος κηλίδες (μογγολοειδείς), εμφανίζονται συνήθως χαμηλά στην πλάτη, στους γλουτούς, στα πόδια και τα χέρια. Δεν εγκυμονούν κινδύνους και καθώς το παιδί μεγαλώνει, ξεθωριάζουν ή εξαφανίζονται.