Η ειδικότητα του Δερματολόγου, αποτελεί την εξειδικευμένη ιατρική απάντηση για την ορθή και πολύπλευρη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του δέρματος ενηλίκων και παίδων.

Το δέρμα ενός μέσου ανθρώπου καταλαμβάνει πάνω από δύο τετραγωνικά μέτρα, ζυγίζει έως 4 κιλά και αποτελεί το σπουδαιότερο φυσικό φραγμό μεταξύ ανρώπινου σώματος και εξωτερικού περιβάλλοντος. Το δέρμα νοσεί από διάφορες παθήσεις, άλλες απλές και άλλες σοβαρές, μεταδοτικές, έως και επικίνδυνες για τη ζωή του ανθρώπου.

Το δέρμα  με την πάροδο του χρόνου αλλά και με την επίδραση άλλων παραγόντων, εμφανίζει αλλοιώσεις. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να είναι καλοήθεις και να χρειάζονται θεραπεία. Μπορεί όμως να είναι και προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνοι, με πολύ άσχημη βιολογική συμπεριφορά. Ο Δερματολόγος, συμβάλλει στη διενέργεια επεμβάσεων αφαίρεσης δερματικών βλαβών υπόπτων για κακοήθεια, αλλά ταυτόχρονα, διαγιγνώσκει εγκαίρως προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες.

Για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του δέρματος του προσώπου, του σώματος, του τριχωτού της κεφαλής και των ονύχων, ο ειδικός είναι ο Δερματολόγος.

Με την κλινική εξέταση θα διαγνώσει εγκαίρως κάθε δερματική πάθηση και θα εφαρμόσει την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία, με φαρμακευτική αγωγή, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ή χειρουργείο μόνο όταν χρειάζεται και με απόλυτη ασφάλεια για τους ασθενείς.

Το δερματολογικό check-up είναι τόσο σημαντικό όσο το test Pap ή η μαστογραφία για τις γυναίκες και το test PSI  για τους άνδρες. Επιτρέπει στον ιατρό την αξιολόγηση της κατάστασης υγείας του δέρματος, μπορεί να εφαρμόσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρακολούθησης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου και μία θεραπευτική στρατηγική για τη βελτίωση αλλοιώσεων ή δυσλειτουργιών που εντοπίστηκαν κατά την εξέταση.

Κάθε άνθρωπος πρέπει να εξετάζεται τουλάχιστον μία φορά ετησίως από τον Δερματολόγο του προληπτικά, όπως επίσης και όταν εντοπίζει δερματικές βλάβες.