Η ψείρα (φθείρα) των γεννητικών οργάνων (Phthirus pubis), αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) με την έννοια οτι μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή κατα τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Το συγκεκριμένο είδος ψείρας, μπορεί να προσβάλει και τις βλεφαρίδες του ατόμου και δεν ζει περισσότερο από 24 ώρες μακριά απ τον ξενιστή(άνθρωπο).

Οι ψείρες είναι μικρά παρασιτικά έντομα που τρέφονται με το ανθρώπινο αίμα.  Ο ψείρες που ζουν στο τρίχωμα των γεννητικών οργάνων προκαλούν κνησμό (φαγούρα) λόγω του σάλιου που εκκρίνουν και είναι ορατές ως μαύρα-μπλέ στίγματα(λόγω αποδόμησης της αίμης).Ο κνησμός στην φθειρίαση των γεννητικών οργάνων είναι γενικότερα λιγότερος απ τη φθειρίαση του σώματος.

Η εξάπλωσή των ψειρών στα γεννητικά όργανα γίνεται κυρίως με τη ερωτική επαφή γιαυτό και συστήνεται και η θεραπεία των συντρόφων όταν τεθεί η διάγνωση.

Ο ασθενής που διαπιστώνει δια γυμνού οφθαλμού ή λόγω του κνησμού (φαγούρα) ότι μπορεί να έχει ψείρες στα γεννητικά όργανα θα πρέπει να επισκεφθεί τον Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο.

Η θεραπεία είναι παρόμοια με αυτή της κοινής ψείρας  του σώματος και περιλαμβάνει ειδικά αντιφθειρικά σκευάσματα.