Τα τσιμπήματα (δήγματα) των εντόμων που επιστημονικά ονομάζονται και παρασιτική κνήφη, αποτελούν πολύ συχνή δερματική πάθηση, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα τσιμπήματα προκαλούν απλή φλεγμονή, πόνο ή και βαριά αλλεργική αντίδραση αναλόγως του εντόμου αλλά και της ευαισθησίας του κάθε ατόμου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις στον δερματολόγο προσέρχονται ασθενείς όταν βλέπουν ότι τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, δεν υποχωρούν, ενώ το ξύσιμο του δέρματος εξαιτίας του κνησμού, έχει προκαλέσει μόλυνση ή και διασπορά της λοίμωξης.
Οι ασθενείς όταν διαπιστώσουν ότι στο δέρμα τους έχουν δημιουργηθεί μικρές ή μεγάλες βλάβες, πρέπει να λάβουν αγωγή για να αποφύγουν τόσο τον κνησμό και τον πόνο όσο και τη δευτεροπαθή επιμόλυνση. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να είναι από στρεπτόκοκκο ή χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.
Στην Ελλάδα τα συνηθέστερα τσιμπήματα προέρχονται από κουνούπια, οικιακές ή μαύρες μύγες, μέλισσες, σφήκες, κοριούς, ψύλλους και τσιμπούρια. Κατά τα τελευταία χρόνια επικίνδυνα λόγω της επιμόλυνσης που προκαλούν, θεωρούνται τα επονομαζόμενα κουνούπια του Νείλου.
Ο δερματολόγος χορηγεί τα κατάλληλα αντισταμινικά φάρμακα, κορτικοστεροειδή σε περίπτωση έντονης φλεγμονής και αντιβίωση σε περίπτωση εκδήλωσης δευτεροπαθούς λοίμωξης.