Οι πανάδες είναι μικρές καφέ ή καφεκίτρινες κηλίδες. Είναι επιφανειακές βλάβες που οφείλονται στην αύξηση της μελανίνης σε συνδυασμό με δράση συγκεκριμένων ένζυμων. Εμφανίζονται στα μάγουλα, στο μέτωπο και στο επάνω μέρος του χείλους. Δημιουργούνται από την υπερπαραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από το συνδυασμό του ήλιου με φάρμακα ή ουσίες όπως τα αντισυλληπτικά. Συνδέονται και με κληρονομική προδιάθεση.

Ο δερματολόγος μπορεί να απομακρύνει από το πρόσωπο τις πανάδες με θεραπεία laser που αποτελεί μια εξαιρετικά ασφαλή διαδικασία με ελάχιστες συνεδρίες και εξαιρετικά αποτελέσματα.

Συχνά η θεραπεία laser συνδυάζεται με έγχυση άλλων θεραπευτικών ουσιών με πολύ μικρές ενδοδερμικές ενέσεις που βελτιώνουν τον τόνο της επιδερμίδας.

Εκτός από το laser μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά τα peelings και η μικροδερμοαπόξεση για την επίτευξη καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος.

Το laser ενδείκνυται ιδιαίτερα για τις μελαχρωματικές βλάβες. Ο δερματολόγος, σε ορισμένες περιπτώσεις και μετά από κλινική εξέταση, μπορεί να συστήσει τοπική θεραπεία με υδροκινόνη  για τον αποχρωματισμό όταν υπάρχει έντονο πρόβλημα.