Η ονυχομυκητίαση είναι λοίμωξη των νυχιών  κυρίως των ποδιών και λιγότερο συχνά των χεριών. Στα πόδια πιο συχνά εμπλεκόμενος μύκητας είναι ο Tr.Rubrum και στα χέρια o Candida albicans. Eίναι πολύ συχνές στον Δυτικό κόσμο (κλειστά παπούτσια, μικροτραυματισμοί) και πιο σπάνιες στον αναπτυσσόμενο.

Κλινικά εμφανίζονται οι εξής μορφές:

  • Περιφερειακή ονυχομυκητίαση (η πιο συχνή)
  • Λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση
  • Εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση
  • Ενδονύχια ονυχομυκητίαση
  • Ολική ονυχομυκητίαση

Οι ονυχομυκητιάσεις κλινικά εμφανίζονται με ονυχοδυσχρωμία (αλλαγή στο χρώμα του νυχιού), ονυχοδυστροφία (αλλαγή σε υφή, χροιά και σχήμα) μέχρι και πλήρης παραμορφώσεως του νυχιού.

Επειδή η ονυχομυκητίαση μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικό μύκητα για κάθε άνθρωπο, καλό είναι να αποφεύγονται οι αλοιφές του εμπορίου. Απαιτείται επίσκεψη στο δερματολόγο προκειμένου να θεραπευθεί η μόλυνση οριστικά και να μην υπάρξουν μελλοντικές επιπλοκές. Ο δερματολόγος θα προχωρήσει σε καλλιέργεια του μύκητα προκειμένου να χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία και ταυτόχρονα να αποκλείσει άλλες παθήσεις με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως η ψωρίαση, ο ομαλός λειχήνας και η συνηθέστερη ονυχοδυστροφία τραυματικής αιτιολογίας. Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης εξαρτάται από το βαθμό προσβολής του νυχιού και μπορεί να είναι μακράς διάρκειας.