Το μολυσματικό κηρίο είναι μια λοίμωξη του δέρματος (πυοδερματίτιδα) που εμφανίζεται πάρα πολύ συχνά κατά την παιδική ηλικία (2-5 ετών).

Είναι ιδιαίτερα μεταδοτική από άτομο σε άτομο, ακόμα και με αυτοενοφθαλμισμό(κοινές πετσέτες).

Εμφανίζει δύο μορφές:

  • Το πομφολυγώδες μολυσματικό κηρίο: προκαλείται κατά κύριο λόγο από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (S.aerius).
  • Το μη πομφολυγώδες μολυσματικό κηρίο: προκαλείται από επιδερμικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α΄(S.pyogenes) ή και πάλι από σταφυλόκοκκο(S.aerius).

H χαρακτηριστική κλινική βλάβη του μολυσματικού κηρίου είναι η μελιτόχροη εφελκίδα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ερυθρή πλάκα με μια επιφανειακή «κρούστα» χρώματος μελιού που εμφανίζεται συνήθως περιστοματικά, στη μύτη ή και οπουδήποτε αλλού στο σώμα.

Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος αλλά και σε άλλα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή ο ασθενής.

Η βλάβη που προκαλεί  το μολυσματικό κηρίο διαρκεί συνήθως δύο με τρεις εβδομάδες.

Απαιτείται επίσκεψη στον δερματολόγο ο οποίος θα χορηγήσει αντισηπτική θεραπεία και τοπική ή από το στόμα αντιβίωση .Ενδέχεται η μόλυνση να μην υποχωρεί με τη φαρμακευτική αγωγή(ιδίως στις εκτεταμένες μορφές) διότι η εκτεταμένη χρήση τοπικών αντιβιοτικών έχει αυξήσει σημαντικά την αντοχή του σταφυλόκοκκου. Τότε απαιτείται η διενέργεια αντιβιογράμματος ώστε η θεραπεία να είναι πιο στοχευμένη.