Μολυσματική τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος είναι ιογενής λοίμωξη του δέρματος που εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες. Oφείλεται στον ιό MCV(ιός της μολυσματικής τερμίνθου),ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός ιός και προσβάλει τα κύτταρα της επιδερμίδας. Η νόσος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, αλλά πολύ εύκολα και με αυτοενοφθαλμισμό (μεταφορά του ιού δηλαδή σε άλλα σημεία του σώματος με απλή δερματική επαφή π.χ με τα χέρια, πετσέτες κτλ)

Εκδηλώνεται με θολωτές, ημισφαιρικές, βλατίδες (σπυράκια) που φέρουν λευκό ή υποκίτρινο περιεχόμενο και έχουν ομφαλωτό κέντρο. Το περιεχόμενο αυτό αντιστοιχεί στα σωματίδια του ιού που έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι βλάβες βρίσκονται  συνήθως γύρω από τα γεννητικά όργανα, στην περιοχή του πρωκτού, στο εσωτερικό των μηρών και στην κοιλιά. Στα παιδιά πολύ συχνά εμφανίζονται στο πρόσωπο.

Ο ιός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και κάθε υπόνοια βλάβης πρέπει να εξετάζεται απ τον Δερματολόγιο για να ταυτοποιηθεί και εν συνεχεία να θεραπευθεί.

Τα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν πολλαπλές βλάβες σε πρόσωπο και κορμό και χρειάζεται θεραπεία άμεσα για τον περιορισμό της λοίμωξης.