Οι εφηλίδες (φακίδες) είναι μελαγχρωματικές βλάβες  που οφείλονται σε αύξηση της μελανίνης των μελανοκυττάρων. Συνδέονται με κληρονομικούς παράγοντες, με χρόνια έκθεση στον ήλιο και με ηλιακά εγκαύματα. Προτιμούν άτομα με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και λευκό δέρμα.

Οι φακίδες εμφανίζονται πρωτίστως στο πρόσωπο, αλλά και στους ώμους, στην πλάτη, στο λαιμό και στο ντεκολτέ.

Οι εφηλίδες τείνουν να εξαφανιστούν με την πάροδο των ετών και είναι σαφώς πιο ανοιχτόχρωμες το χειμώνα. Αυτό είναι και που τις διαχωρίζει από τις φακές που είναι συνήθως μεγαλύτερες σε μέγεθος, πιο σκουρόχρωμες και επιμένουν ακόμα και τον χειμώνα.

Ο αποχρωματιμός των εφηλίδων γίνεται από τον Δερματολόγο με τη χρήση laser alexandrite. Οι μικρής διάρκειας παλμοί του laser απορροφώνται από τη μελανίνη του δέρματος και μετατρέπονται σε θερμότητα. Με την αύξηση της θερμοκρασίας, η μελανίνη θρυμματίζεται σε κοκκία και αποσυντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό, ενώ δεν επηρεάζονται οι όμοροι ιστοί.

Έως και το 80% των φακίδων υποχωρούν με την πρώτη θεραπεία ή ατονούν και χρειάζεται και δεύτερη θεραπεία για την εξαφάνισή τους. Οι φακίδες που εξαφανίστηκαν, δεν επανεμφανίζονται.  Ωστόσο, μπορούν να εμφανιστούν σε άλλα σημεία εάν δεν υπάρξει έντονη αντιηλιακή φροντίδα του δέρματος.

Η θεραπεία δεν ενδείκνυται για το καλοκαίρι διότι απαιτείται αυστηρή αποφυγή του ήλιου  για 1-1,5 μήνα.