Πρόκειται για την πιο κοινή δερματοπάθεια που προκαλεί φλεγμονή του δέρματος ως απάντηση σε μια σειρά από ερεθιστικούς παράγοντες. Εκδηλώνεται με τους τυπικούς χαρακτήρες της φλεγμονής: ερυθρότητα, οίδημα, αυξημένη τοπική θερμοκρασία δέρματος και κνησμό(φαγούρα) ή πόνο.

Συνώνυμος όρος της δερματίτιδας είναι το «έκζεμα» απο τις λέξεις εκ- και ζέω-(όπου σημαίνει βράζω) θέλοντας να προσδώσει τον έντονο χαρακτήρα της φλεγμονής.

 

Ειδικότερα στις δερματίτιδες περιλαμβάνονται:

  • Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ΄ επαφής η οποία είναι η συχνότερη και εκδηλώνεται από την επαφή με εξωγενείς παράγοντες όπως ψύχος, ξηρασία, υγρασία, αέρας, απορρυπαντικά, σαπούνια κτλ. Η ερεθιστική δερματίτιδα είναι 3 φορές συχνότερη απο την αλλεργική.
  • Η αλλεργική δερματίτιδα εξ΄επαφής που εμφανίζεται με παρόμοιους κλινικούς χαρακτήρες κάποιες ώρες (συνήθως 24-72 ώρες) μετά από την επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Αποτελούν το 90% των επαγγελματικών δερματοπαθειών και στη διάγνωση τους,καθοριστικό ρόλο παίζουν οι επιδερμιδικές δοκιμασίες (patch test) για την ταυτοποίηση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου π.χ νικέλιο ,πλαστικό, αρώματα κτλ.
  • Το δυσιδρωσικό έκζεμα είναι ενδογενές έκζεμα που χαρακτηρίζεται από πολυάριθμες φυσαλίδες με πολύ έντονο κνησμό στις παλάμες και την πλάγια επιφάνεια των δακτύλων. Το νομισματοειδές έκζεμα που υποτροπιάζει συχνά, αφορά συνήθως ενήλικες και χαρακτηρίζεται από εκζεματικές βλάβες στον κορμό και στα άκρα σαν «νόμισμα».
  • Η ατοπική δερματίτιδα
  • Η δερματίτις των ακροδακτύλων
  • Το υπερκερατωσικό έκζεμα παλαμών-πελμάτων που χαρακτηρίζεται από υπερκερατωσικές πλάκες με έντονο κνησμό και ρωγμές σε παλάμες και πέλματα και πολλές φορές συγχέεται με τη ψωρίαση παλαμών-πελμάτων.
  • Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Η σμηγματορροική δερματίτιδα αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια επίσκεψης στο δερματολογικό ιατρείο. Θεωρείται ενδογενές έκζεμα με κληρονομικότητα και εξάρσεις τους χειμερινούς μήνες και σε περιόδους stress. Προσβάλλει συνηθέστερα τους άνδρες και χαρακτηρίζεται από ερυθηματολεπιδώδες εξάνθημα (ερυθρό εξάνθημα με λέπια) συνήθως σε περιοχές με έντονη δραστηριότητα σμηγματογόνων αδένων όπως η μύτη, το μεσόφρυο, το μέτωπο, το στέρνο και η ράχη. Σε πολλούς ασθενείς εισβάλλει μόνο ως ξηρή πιτυρίαση κεφαλής (πιτυρίδα). Η σμηγματορροική δερματίτιδα είναι χρόνια και χρίζει τακτικής παρακολούθησης απο τον δερματολόγο που θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.