Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται στα κύτταρα της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας και είναι καλοηθέστερο του ακανθοκυτταρικού. Σπάνια αναπτύσσεται σε άτομα χωρίς καμία έκθεση στον ήλιο.Αναπτύσσεται σχεδόν αποκλειστικά στο δέρμα και επεκτείνεται-διηθεί μόνο τοπικά(σπανιότατα μεθίσταται-0,1%). Εάν εντοπιστεί και διαγνωστεί εγκαίρως, έχει ποσοστό ίασης που φθάνει το 99%.

Από βασικοκυτταρικό καρκίνωμα προσβάλλονται συχνότερα οι άνδρες από τις γυναίκες,οι ηλικιωμένοι από τους νέους ενήλικες, ενώ σπάνια είναι η εμφάνιση της νόσου σε παιδιά.

Ο κακοήθης αυτός όγκος εκδηλώνεται σε σημεία του σώματος με παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο όπως: πρόσωπο, αυτιά, λαιμός, φαλακρό κρανίο, ώμοι, πλάτη. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως οι όγκοι αναπτύσσονται και σε μη εκτεθειμένες περιοχές.  Δείχνει προτίμηση σε άτομα με ανοιχτό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμα  μάτια.Κλινικά εμφανίζεται ως μονήρης βλάβη που αυξάνεται σταδιακά,διαβρώνεται,αιμορραγεί και αργεί να επουλωθεί.

Υπάρχουν κατά Lever 7 τύποι:

  • Eπιφανειακό BCC(το συνηθέστερο)
  • Οζώδες BCC
  • Μελαγχρωματικό BCC
  • Ινοεπιθηλίωμα Pincus
  • Σύνδρομο Gorlin(σύνδρομο πολλαπλών BCC)
  • BCC ως εντοπισμένη σκληροδερμία
  • Γραμμοειδής βασικοκυτταρικός σπίλος

Επισκεφθείτε τον Δερματολόγο μόλις παρατηρήσετε κάποιο προειδοποιητικό σημάδι. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να μοιάζει με ψωρίαση ή έκζεμα. Επίσης, παρ΄ ότι σπάνια εξαπλώνεται ή δίνει μεταστάσεις, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στους γύρω ιστούς και παραμόρφωση η οποία για να αντιμετωπιστεί, να απαιτείται δερματικό μόσχευμα.

Διάγνωση και θεραπεία

Μόλις ο Δερματολόγος προβεί σε διάγνωση του BCC με κλινική εξέταση και βιοψία δείγματος της βλάβης  πρέπει να το αφαιρέσει πριν επεκταθεί. Να σημειωθεί ότι άτομα που  στα οποία βρέθηκε ένα βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν και άλλους καρκίνους του δέρματος, με την πάροδο του χρόνου είτε στην ίδια περιοχή είτε σε άλλη.

Η επιλογή της θεραπείας βασίζεται στον τύπο, το μέγεθος, την περιοχή και το βάθος διήθησης του όγκου, επίσης από την ηλικία του ασθενούς και την γενική κατάσταση της υγείας του. Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία και αφαίρεση της βλάβης, με ελάχιστο πόνο κατά τη διαδικασία. Αφαιρείται ο όγκος με ένα πολύ λεπτό στρώμα του ιστού γύρω του, ώστε να υπάρχουν υγιή χειρουργικά όρια εκτομής. Το τμήμα του δέρματος που αφαιρέθηκε αποστέλλεται εκ νέου για βιοψία και εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στα όρια εκτομής, απαιτείται νέος χειρουργικός καθαρισμός.

Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρυοχειρουργική με τη μέθοδο του ανοιχτού ψεκασμού και 2-3 κύκλους κρυοθεραπείας 20-30 sec.

Ασθενής που διαγνώστηκε και θεραπεύθηκε για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, πρέπει να επισκέπτεται τον Δερματολόγο του σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να ελέγχει προσεκτικά και συστηματικά, όλο το σώμα του.