Οι βαλανίτιδες/αιδοιοκολπίτιδες είναι πολύ συχνές κλινικές οντότητες. Αφορούν φλεγμονή της βαλάνου,του αιδοίου και του κόλπου και μπορεί να είναι ερεθιστικής, μικροβιακής και μυκητιασικής αιτιολογίας.

Στους άνδρες η βαλανίτις εκδηλώνεται ως διάχυτη ερυθρότητα (κοκκινίλα) της βαλάνου που μπορεί να συνοδευέται από πόνο, τσούξιμο και ήπια απολέπιση.

Στις γυναίκες ομοίως παρατηρείται ερυθρότητα του κόλπου και του αιδοίου, τσούξιμο, δυσπαρεύνεια (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή) και εκροή κολπικών υγρών που μπορεί να είναι δύσοσμα,κιτρινοπράσινου χρώματος και ενίοτε διαυγή.

Οι βαλανίτιδες/ αιδοιοκολπίτιδες δεν εντάσσονται αμιγώς στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς δεν μεταδίδονται αποκλειστικά με τη σεξουαλική επαφή. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όπως στην καντιντιασική βαλανίτιδα/ αιδοιοκολπίτιδα (λοίμωξη που προκαλείται απ το μύκητα Candida albicans με χαρακτηριστική κλινική εικόνα) συστήνεται και η θεραπεία του ερωτικού συντρόφου ακόμα και αν δεν νοσεί ορατά, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα επαναμόλυνσης.

Η θεραπεία της βαλανίτιδας/ αιδοιοκολπίτιδας είναι καθαρά αιτιολογική. Η διάγνωση γίνεται από Δερματολόγο και μπορεί να χορηγηθούν τοπικά κορτικοστεροειδή, τοπικά αντιβιοτικά, τοπικά αντιμυκητιασικά και αναπλαστικές κρέμες. Σε επίμονες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί per os αντιβιοτική ή αντιμυκητιασική αγωγή.