Η ακμή (Acne vulgaris) είναι μια πάρα πολύ συχνή δερματοπάθεια κυρίως της εφηβικής ηλικίας. Χρονικά ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε, από τα πρώτα χρόνια της ζωής(π.χ νεογνική και βρεφική ακμή) μέχρι και την ενήλικη ζωή (όψιμη ακμή).
Η ακμή οφείλεται συνήθως στην υπερπαραγωγή σμήγματος από την τριχοσμηγματογόνο μονάδα που κορυφώνεται στην εφηβεία με την έκκριση των ανδρογόνων, στην ανώμαλη αποφολίδωση του δέρματος που έχει σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό φαγεσώρων και στον εποικισμό των βλαβών από το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής(P.Acnes) που οδηγεί σε φλεγμονή. Οι πόροι του δέρματος κλείνουν με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φαγέσωρες (μπιμπίκια), βλάβες γεμάτες με πύον (φλύκταινες) και κύστεις.
Η ακμή ανάλογα με τη μορφή της διακρίνεται σε:
Η ακμή σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε σημάδια και ουλές, κυρίως στο πρόσωπο αλλά και στον θώρακα, στην πλάτη και τους ώμους.
Η ακμή συνδέεται με την κληρονομικότητα αλλά και με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπως επίσης και με τη χρήση ακατάλληλων καλλυντικών. Η ακμή και ιδιαίτερα όταν επιμολύνεται και εξαπλώνεται,αφήνει σημάδια και ουλές,προκαλεί σοβαρό αισθητικό πρόβλημα και αυτό με τη σειρά του, ψυχολογικό πρόβλημα, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ακμής πρέπει να γίνεται έγκαιρα από τον δερματολόγο, ο οποίος θα εφαρμόσει θεραπείες, θα χορηγήσει φάρμακα και θα δώσει οδηγίες ορθής υγιεινής.
Εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα ή αν έχουν δημιουργηθεί ήδη σημάδια και ουλές, η θεραπεία γίνεται με laser, με χημικά peeling μέτρια ισχύος, με δερμοαπόξεση ή με συνδυασμό όλων των παραπάνω και καλό τελικό αποτέλεσμα.