Ο απλός έρπης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, με συχνότερο ωστόσο τον επιχείλιο έρπη. Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη που προκαλείται από τους ιούς του απλού έρπητα 1 και 2 (HSV-1 και HSV-2). Ο HSV-2 είναι κατά 90% υπεύθυνος για τον έρπη των γεννητικών οργάνων. Εάν ένα άτομο μολυνθεί, ο ιός παραμένει στον οργανισμό του για όλη του τη ζωή σε λανθάνουσα κατάσταση και σε καταστάσεις stress ή ανοσοκαταστολής, επαναενεργοποιείται.

Ο έρπης εμφανίζεται κλινικά με φυσαλίδες και πολύ έντονη φαγούρα (κνησμός) ή καυστικό άλγος(τσούξιμο) τρείς έως επτά ημέρες μετά την μόλυνση. Εάν δεν θεραπευθεί η διάρκειά του είναι έως και δύο εβδομάδες και αποδράμει χωρίς να εγκαταλείπει ουλές.

Ο έρπης μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο, είτε από την απευθείας επαφή, είτε από εκκρίσεις και ιδιαίτερες οδηγίες δίνονται σε περίπτωση επαφής του ιού σε εγκύους.

Η θεραπεία του απλού έρπητα γίνεται από τον δερματολόγο με ειδικά αντιϊκά φάρμακα και οδηγίες προφύλαξης ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.

Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής εμφανίζει περισσότερο από έξι επεισόδια ερπητικής λοίμωξης το χρόνο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί τον δερματολόγο ο οποίος θα χορηγήσει θεραπεία χημειοπροφύλαξης-διάρκειας περίπου έξι μηνών, προκειμένου ο έρπητας να σταματήσει να υποτροπιάζει.